İşitme Engelliler

 
 İşitme Seslerin duyulması. Sesin işitilebilmesi için iç kulaktaki işitme organı (korti organı)na iletilmesi gerekir.
Ses, cisimlerin titreşiminden meydana gelen uzunlamasına dalgalardır. İnsan kulağı saniyede 16-21.000 titreşimli seslerle uyarılabilir. İki sesi birbirinden ayırabilme kabiliyeti, seslerin perdelerine, yani saniyedeki titreşim sayısına bağlıdır. Ses tonu ise sesin kalitesinin göstergesidir.
Kulağın görevi, dış ortamdaki ses dalgalarını işitme sinirinde elektrik akımına çevirmektir. Dış kulak yolu ile gelen ses dalgaları kulak zarını titreştirir. Bu titreşimler orta kulaktaki kemikçikler vasıtası ile iç kulaktaki sıvıya aktarılır. Bu aktarma sırasında titreşimler 20 kat kuvvetlendirilir. İç kulakta karışık bir yapı vardır. Asıl işitme organı kokleadır (salyangoz). Burada bulunan koklea tünelinin iç ve dış yüzeylerinde destek hücrelerine dayanan tüy hücreleri vardır. Bu hücrelere işitme siniri lifleri dağılır. İç kulaktaki sıvıya iletilen titreşim nihayet tüy hücrelerini titreştirir ve işitme sinirinde elektriki potansiyel değişikliği meydana gelir (aksiyon potansiyeli). Bu elektriki akım, işitme siniri ile beyindeki işitme merkezine götürülür ve ses algılanmış olur.

İşitme kayıpları: Korti organına kadar işitme mekanik olarak iletilir. Buraya kadar olan yoldaki sebepler “iletim tipi” işitme kayıpları meydana getirirler. Kulak yokluğu veya küçüklüğü, dış kulak yolunda iltihap, dış kulak yolunda yabancı cisim, katılaşmış kulak kiri, dış kulak yolunda ufak kemik tümörleri, ortakulak iltihabı ve buna bağlı kulak zarı değişiklikleri ve labirentin kemik kısmının değişiklikleri bu gruptadır.
Korti organından sonra işitme, elektrik enerjisi ile iletilir. Bu sistemdeki hastalıklara bağlı işitme kayıplarına alıcı tip veya sinir tipi işitme kayıpları denir. 
Doğuştan olabildiği gibi; zehirlenmeler, damar büzüşmesi, tromboz, (pıhtı) kanama, trafik kazaları, ani ses (bomba gibi), devamlı ses (motor gürültüsü gibi), sıtma frengi, verem, kabakulak, grip, kızamıkçık gibi hastalıklar, beyin veya işitme siniri tümörleri de sinir tipi işitme kaybına sebep olabilirler.


 
 
 
İşitme Engellilerin Sorunları
 
• Ülkemizde sayıları 3 milyona yaklaşan işitme engelliler görünen hiçbir kusurları olmadığından en az dikkat çeken engel grubudur.
• Fakat eğitim ve bilinç gelişimi açısından en sorunlu grup olduğu bir gerçektir.
• İşitme engelliler için hayati önem taşıyan “3 E” Erken teşhis, Erken cihazlanma ve Erken eğitim ülkemizde gerektiği gibi uygulanmamaktadır.
• İşitme engeli geç teşhis edilen bebek, geç cihazlanmaktadır. Ve sesleri duyamadığından konuşma becerisi de gelişmemektedir. Halbuki işitme engelli olsun olmasın tüm bebekler ilk 6 ay aynı sesleri çıkartmaktadır.
• Cihazların kalitesiz ve yetersiz olması çocuğun duymasını zorlaştırmakta, analog cihazlar yüksek işitme kayıplılarda aşırı baş ağrısı yapmaktan başka hiçbir işe yaramamaktadır. Çocuklar bu cihazları takmak istememekte, çekmeceler kullanılmayan cihazlarla doludur.
• 7 yaşında okula giden çocuk erken eğitim almadığı için okuma-yazma öğrenememekte, lise çağına geldiğinde işitme engellilere yönelik liselerin olmayışından kaynaştırma meslek liselerine gitmekte, eğitim düzeyleri düşük olduğundan derslere uyum sağlayamamakta ve bir çoğu liseyi bitirememektedirler.
• OKS sınavlarında işitme engellilere hiçbir kolaylık sağlanmamaktadır. Kendilerini geliştirmiş işitme engelliler hiçbir şekilde meslek lisesi harici bir lisede okuma şansına sahip değildir.
• Meslek liselerinde işitme engellilere uygun görülen branşlar son derece kısıtlı olmaktadır. Çorapçı, makineci ve temizlikçiden başka bir işte çalışma şansı tanınmamaktadır. (Halbuki yurt dışındaki işitme engelliler avukat, doktor vs.. gibi her türlü branşta okuma şansına sahiptir.)
• ÖSS sınavlarında hiçbir kolaylık tanınmadığından Üniversiteye giden işitme engelli sayısı parmakla sayılacak kadar azdır.
Yaşanan Sorunlar
 
Cihaz sorunları:
 
1- Sosyal güvencesi olanlar (SSK, Emekli sandığı vs..) imkanlarını kullanarak cihaz alabilmektedir. Bu cihazlar açılan ihaleler sonucunda en düşük ücreti sunan firmalar tarafından dağıtılmaktadır. Hastalara verilen cihazlar son derece kalitesiz ve yetersizdir.  Aileler cihazların çok sık bozulduğundan, firmaların tamir için ücret istemelerinden, cihazlar analog olduğu için çok ses yaptığından çocuklarının bu cihazları takmak istemediklerinden ve çekmecelerin kullanılmayan cihazlarla dolu olmasından şikayet etmektedirler.
2- Cihazlar 7 senede bir değiştirilebildiğinden çocuklar bu verimsiz, bozuk, çalışmayan, senede 5 kere tamire giden cihazlara mahkum kalmaktadır.
3- 18 yaşını geçmiş (iş bulamadığından) çalışmayan işitme engelli gençler, babalarının SSK sından düşmekte ve SSK olmadığından cihazlarını yenileme şansı olmadıklarını belirtmişlerdir.
4- Kanunda (EK: resmi gazete) “sağlık kurulu raporuyla, her bir kulak için verilen işitme cihazı için kalıp ve 6 adet şarj edilebilir pil dahil en fazla 800 YTL ödenir” diye yazmasına rağmen cihaz için 279 YTL den fazla ödeme yapılmamaktadır.
5- Aileler çok sık biten pilleri almakta zorlanmaktadır.
6- Koklear implant aksesuarları son derece pahalıdır. Devlete 40.000 YTL ye mal olan bu ameliyat ailelerin aksesuarları ve pilleri alamadıklarından boşa harcanmış bir para durumuna düşmektedir.
7- Kaynaştırma ilkokul, lise ve üniversiteye devam eden işitme engellilerin FM sisteminden yararlanmaları gerekmektedir. FM sistemi işitme engelli okullarında bir ara dağıtılmıştır. Ama bu uygulama yanlıştır.
8- Özürlüler koordinasyonlarında aylar süren sıralar oluşmaktadır. Bu süreç içinde çocuk cihazsız kalmaya mahkum edilmektedir.
9- İşitme cihazlarının KDV si % 8 düşürülmüştür. Ama bu yetersizdir.
 
Çözüm
 
1- İşitme engellilerin ihaleyi kazanmış firmalardan cihaz almaya zorlanmaması gerekmektedir.
2- Aile devletin ödediği ücretin üstüne tüm imkanlarını zorlayarak para ekleyip çocuğun gerçek ihtiyacı, verim alabileceği cihazı alabilmesi gerekmektedir.
3- FM sistemi cihaza takılan bir alıcıdır. Bir verici de öğretmende olmalıdır. Böylece çocuk doğrudan öğretmenin sesini duyacaktır. Kaynaştırma okuluna giden çocuklar için son derece verimli olacak dersleri daha iyi anlamalarını sağlayacaktır. 2004 yılında konu ile ilgili Çalışma Bakanlığına dilekçe verilmiş ama hiçbir netice alınmamıştır.
4- SSK pil ücretlerini de ödemelidir.
5- Kanunda yazıldığı gibi kalıp ücretlerini aileler ödememelidir.
6- Sık bozulan cihazlar ücretsiz tamir edilmelidir.
7- Cihazı bozuk olan yeni cihaz almak için 7 sene beklememelidir.
8- 3 kere tamire giden cihaz değiştirilmelidir.
9- Kendi imkanları ile cihaz almak isteyenlerin % 8 KDV ödemeleri tamamen yanlıştır. İşitme cihazları lüks tüketim malzemesi değildir KDV olmamalıdır.
10- 18 yaş üstündekilere iş bulunamıyorsa babasının SSK sından düşürülmemesi gerekmektedir.
11- “Onarım için bırakılan işitme cihazının yerine firma tarafından bakım süresince kullanılmak üzere yedek cihaz verilmelidir” diye Resmi gazetede yazılı olmasına rağmen böyle bir uygulamaya rastlanmamıştır.
 
Eğitim sorunları:
 
1- Erken eğitim sisteminin ülkemizde uygulanmaya başlaması gerekir.
2- Aile danışma merkezleri kurulmalıdır.
3- SHÇEK çalışanlarının işitme engelliler konusunda uzmanlaştırılması gerekmektedir.
4- Okul öncesi eğitim verecek öğretmenlerin yetiştirilmesi gerekmektedir.
5- Ram’larda görevli olanların işitme engelliler konusunda uzmanlaşmaları şarttır.
Şu anda yapıldığı gibi işitme engellilere zihinsel engelli raporu vermeleri derneğimiz tarafından kınanmaktadır.
6- İşitme engelliler meslek liseleri çoğaltılmalı, uygun eğitimler verilmeye başlanmalıdır
7- İşitme engelliler okullarında ve liselerde görsel materyaller kullanılmalıdır.
8- Meslek liselerinde özel sınıf açılmalıdır. (kanununda var ama uygulama yok) İşitme engelli öğrenci görsel derslere normal kaynaştırma sınıfında girmeli, diğer dersleri özel sınıfta görmelidir.
9- OKS ve ÖSS sınavlarında işitme engellilere tanınan YARIM SAATLİK EK SÜRE işitme engellilere yeterli değildir.
1. OKS VE ÖSS sınavında ek zaman konması,
2. Bazı sorulardan (özel paragraf sorularından) muaf tutulması,
3. Bazı soruların görsel olarak (resimli, karikatürize edilerek koyu renkli) yazılarak sorulması
4. Sınav gözetmeninin işitme engelli çocuklarla çalışmış. Doğal sözel işitsel yöntemi ve işaret dilini kullanabilecek beceriye sahip tecrübeli öğretmenlerden seçilmesi,
5. Değerlendirmenin İşitme engelli bireyi tanıyan meslek elemanlarından oluşan özel bir komisyon tarafından değerlendirilmesi,
6. Değerlendirme yapılırken katsayıların farklı katsayılarla çarpılması.
7. İşitme engellilere özel kontenjan ayrılması
 
İş sorunları:
 
İşitme engelinin geç teşhis edilmesi,
Verimsiz cihazlarla yıllarını kaybetmeleri,
Erken eğitimin olmayışı,
Okullarda eğitimin yetersiz olması,
Öğrencilerin okuma-yazma öğrenemeden ilk okuldan mezun olmaları,
Okuyabilecekleri meslek liselerinin azlığı
Kaynaştırma liselerine eğitim eksikliğinden uyum sağlayamamaları
İşitme engellilerin üniversiteye gidemeyişleri
İş verenlerin (şimdi ben nasıl anlaşacağım düşüncesiyle) diğer engel gruplarını tercih etmeleri
 
Sonuç:

İşitme engelliler görünen hiçbir kusurları olmamasına rağmen
İŞ BULAMAMAKTADIRLAR
 
 
 
.
İşitme Engelinin Nedenleri
 
İşitme engelinin nedenleri 3 durumda ortaya çıkabilirim bu durumlar şunlardır;
 
1. Doğum Öncesi Nedenler
2. Doğum Anı Nedenleri
3. Doğum Sonrası Nedenleri
 
İşitme Engelinin Doğum Öncesi Nedenleri
 
1. Hamilelik döneminde annenin geçirdiği enfeksiyon veya hastalık
2. Hamilelik döneminde annenin röntgen çektirmesi
3. Hamilelik döneminde annenin ototoksit ilaç ve alkol kullanımı
4. Hamilelik döneminde geçirilen kazalar
5. Kan uyuşmazlığı
6. Genetik faktörler
7. Akraba evliliği
 
İşitme Engelinin Doğum Anı Nedenleri
 
1. Doğum sırasında meydana gelen komplikasyonlar
2. Düşük doğum ağırlığı
3. Erken doğum
4. Bebekte kan değişimini gerektiren sarılık
5. Doğum sırasında baş, boyun ve kulakta görülen zedelenme
 
İşitme Engelinin Doğum Sonrası Nedenleri
 
1. Orta veya iç kulak yapılarında zedelenme
2. Çocukluk hastalıkları
3. 3 aydan fazla süren kronik orta kulak iltihabı
4. Yaralanmalar
 
Çocuklarda İşitme Kaybı Yaratan Risk Faktörleri
 
1. Çocuğun ailesinde işitme engelli olması.
2. Annenin hamilelikte kızamıkçık olması.
3. Annenin hamilelikte ya da doğum sırasında geçirdiği enfeksiyonlar.
4. Hamilelikte zehirlenme ya da toksit ilaç kullanımı.
5. KBB' de formasyon bozukluğu, kulak kepçesi ya da kulak kanalına ilişkin anormallikler.
6. Bebeğin 1500 gr'dan az doğmuş olması.
7. Yüksek düzeyde bilirubin seviyesinin olması.
8. Doğum sonrası sarılık nedeniyle kan değişimi.
9. Menenjit hastalığı geçirmesi.
10. Yeni doğanda toksit ilaç kullanımı.
11. Doğum sırasında ya da sonrasında ciddi solunum güçlüğü ya da solunum kaybı geçirmesi.
İşitme Engelli Çocuktan Dil ve Konuşma Gelişimini Etkileyen Faktörler
1. İşitme kaybı derecesi
2. İşitme kaybının başladığı yaş
4. Başka bir özrün bulunup bulunmaması
5. İşitme kaybının tanımlandığı yaş
6. Çocuğun zihinsel/bilişsel durumu
7. Eğitiminin ve danışmanlık hizmetlerinin başladığı yaş
8. Sunulan eğitim ve destek hizmetlerinin niteliği ve niceliği
İşitme Engelinin Belirtileri
1. Konuşmalarda  ve diğer seslerde belirgin bozukluk
2. Söylenenleri anlamakta güçlük çekmek
3. Söylenenlerin birkaç kez tekrarlanmasını istemek
4. Televizyonun ve radyonun sesini fazla açmak
5. Toplu konuşmalardan çekilmek uzaklaşmak
6. Konuşurken sürekli yüze bakma arkadan seslenildiğinde duymakta zorluk çekme
7. Bebeklerde seslere tepkisiz olma
İşitme Engelinin Tedavi Yöntemleri
1. İşitme kaybı olan bireylere uzmanlarca işitme cihazları önerilmektedir.
2. Geçici işitme kayıplarında uzman doktor kontrolünde ilaçlar kullanılmaktadır.
3. Bazı tür işitme kayıpların da koklear implant takılarak tedavi yoluna gidilir.
 kaynak:http://isitmeengelliler.nedir.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder